Ανακοίνωση για την Σ.Σ.Ε. 2008

Συνάδελφοι,σσες,

Κατόπιν εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και ύστερα από 50 ημέρες υπεγράφη η νέα διετής Σ.Σ.Ε.

Οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν είναι:

1. Για το 2008
3,5% από 1/2/2008
3,5% από 1/9/2008
2. Για το 2009
3% από 1/2/2008
3,5% από 1/9/2008
3. Το χρονοεπίδομα κλιμακώνεται ως εξής:
76% μετά την συμπλήρωση 27 ετών υπηρεσία
88% μετά την συμπλήρωση 36 ετών υπηρεσίας.

Κομβικό σημείο της συμβάσεως αυτής είναι η καταβολή 25 εκατ. Ευρώ επιπλέον, η οποία θα γίνει από 1/1/2009 για άρση αδικιών του παρελθόντος και εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων.

Στηριζόμενοι στη δυνατότητα αυτή, διεκδικούμε την ικανοποίηση των κλαδικών μας αιτημάτων μέσα από το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, και απαιτούμε να επιλυθούν οι μακρόχρονες αδικίες που υπάρχουν εις βάρος της κατηγορίας μας (Τ1).

Εκτιμώντας με ειλικρίνεια και σοβαρότητα την κατάσταση, μπορούμε να κρίνουμε τις αυξήσεις που πέτυχε η Ομοσπονδία μας ικανοποιητικές που δυστυχώς όμως δεν συμβαδίζουν με την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και που σίγουρα δεν αναβαθμίζουν την μισθολογική μας στάθμη σε σχέση με τον μέσο όρο αντιστοίχων κατηγοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ομοσπονδία μας έδωσε μια δύσκολη μάχη, την οποία παρακολουθήσαμε στενά και συνδράμαμε όπου υπήρξε δυνατότητα.

Πραγματικά δόθηκε αγώνας για να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στη περίοδο αυτή που η ΔΕΗ βαδίζει στο «κόκκινο».

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε κάποιες αλήθειες για αυτή τη Σ.Σ.Ε.

Υπήρξε συμφωνία της Ομοσπονδίας και της διαπραγματευτικής ομάδας που ορίστηκε από τη Διοίκηση μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την υπογραφή της Σ.Σ.Ε για άνοιγμα κατά ένα κλιμάκιο (τερματικό) όλων των κατηγοριών της Επιχείρησης.

Όμως ο κ. Αθανασόπουλος έκανε την μεγάλη ανατροπή, μη δεχόμενος ο ίδιος και μόνο ο ίδιος το άνοιγμα των τερματικών κλιμακίων.

Ο Σύλλογος μας παρεμβαίνοντας στις συνομιλίες με την ΔΕΗ ζήτησε εξηγήσεις για αυτή την αναπάντεχη ανατροπή από τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Η απάντηση που μας έδωσε ο κ. Αθανασόπουλος είναι ότι δεν προχωρά στο άνοιγμα των τερματικών κλιμακίων διότι σκοπεύει άμεσα να προβεί σε κατάρτιση μισθολογίου και προτιμά να εξετάσει το ζήτημα αυτό μέσα από τη σκοπιά του νέου μισθολογίου όπως αυτό διαμορφωθεί.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος και οι συμβουλοί του δεν ασχολήθηκαν με την άρση των αδικιών και των προβλημάτων που ταλανίζουν την κατηγορία των Τ1 και ειδικότερα με το άνοιγμα των τερματικών κλιμακίων και την απρόσκοπτη εξέλιξη των εργαζομένων, αν και του τα έχουμε θέσει επανελλημένως και παρότι η Διοίκηση και η ΓΕΝΟΠ εισηγήθηκαν θετικά και κατέληξαν σε συμφωνία.

Φέρει λοιπόν ακέραια την ευθύνη, μέσω της μη επίλυσης, της διαιώνισης των αδικιών τόσο της κατηγορίας μας (Τ1) όσο και του συνόλου των εργαζομένων της Επιχείρησης.