Μονάδα Παραγωγής Η/Ε ΑΛΙΒΕΡΊΟΥ

Προς : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ ΤΟ Λ Η

——————————————

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης προβλέπονται, πέραν των άλλων, και η εγκατάσταση Θερμικών Μονάδων Παραγωγής Η/Ε από Λιθάνθρακα με προτεραιότητα στην περιοχή του Αλιβερίου, που διαθέτει λιμάνι, θα υπάρχει σχετική συνέργεια με την τοπική τσιμεντοβιομηχανία και υπήρχε δεδηλωμένη κοινωνική αποδοχή.

Ο Σύλλογος μας διαχρονικά υποστηρίζει ότι, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας θα έπρεπε να βασίζεται σε ένα ισορροπημένο μείγμα καυσίμων, απ’ όπου δεν θα έπρεπε να απουσιάζει το εν λόγω καύσιμο.

Ο αποκλεισμός του από το μείγμα καυσίμων είναι διαμετρικά αντίθετος με την ασφάλεια εφοδιασμού και τη οικονομικότητα του ενεργειακού ισοζυγίου της Χώρας και για τον λόγο αυτό, αλλά και για τον πρόσθετο της διασφάλισης της ευστάθειας του Νοτίου Συστήματος, λόγω της εξάντλησης των Λιγνιτών του Νότου, είμασταν εξαρχής σύμφωνοι και υπερασπιστές για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας.

Η αντίθεσή μας για την εγκατάσταση των επιδιωκόμενων από την Διοίκηση της ΔΕΗ αντίστοιχων μονάδων με την RWE συνίστατο, πέραν του ιδιοκτησιακού, ακριβώς στο γεγονός ότι, επειδή θα προετάσσοντο, ετίθετο σε κίνδυνο η προγραμματισμένη δική μας επένδυση.

Πέραν αυτών είναι σαφές ότι, η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελούσε εμπλουτισμό το ενεργειακού ισοζυγίου, αλλά επιλογή κατάκλυσης του συστήματος με ανθρακικές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια για διάφορους λόγους, να ακυρωθεί εντελώς η χρήση Λιθάνθρακα, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περιοχή, ο Σύλλογος Μηχανικών ΔΕΗ θέλει με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει και αναδείξει την κρισιμότητα της παραπάνω επιλογής για εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας παραγωγής Η/Ε στην περιοχή Αλιβερίου.

Για το Σύλλογο Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ