ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ Δ.Ε.Η./
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-KHE
ΑΝΑΓΝ. ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ. ΑΠΟΦ. 1583/56 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73 – 75 104 32 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ.: 210 5220852 – 210 5238551
Ε–mail: sdmdei@otenet.gr – www.sdmdei.gr
Αρ. Πρωτ: 166 Αθήνα, 1/11/2024
Προς:
– κ. Γ. Καλύβα, ΓΔΔΔΑΠ/ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ
Θέμα: Αποκλεισμός κατηγορίας Τ1 και εν γένει Τ (Τ1, Τ2, Τ3, Τ4) από προκηρύξεις Τομεαρχών ΒΟΚ
Σχετικά: α΄ Προκήρυξη κάλυψης θέσης Τομεάρχη ΒΟΚ, ΔΔΑΠ 407753/21.10.2024
β΄ Προκήρυξη κάλυψης θέσης Τομεάρχη ΒΟΚ, ΔΔΑΠ 407763/21.10.2024
γ΄ Προκήρυξη κάλυψης θέσης Τομεάρχη ΒΟΚ, ΔΔΑΠ 407781/21.10.2024
Κε Γενικέ Διευθυντή,
με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε 3 σχετικές προκηρύξεις κάλυψης θέσεων Τομεαρχών ΒΟΚ της Εταιρείας που βρίσκονται σε εξέλιξη, α. Τομεάρχη ανάλυσης, παρακολούθησης και αναφορών ΚΕΔΚ, β. Τομεάρχη ανάπτυξης πολιτικής εταιρικού κινδύνου και εποπτείας & γ. Τομεάρχη τεκμηρίωσης και διαχείρισης κινδύνων ΚΕΔΚ, στα τυπικά προσόντα αναφέρεται ότι αφορούν μόνο μισθωτούς κατηγοριών ΔΟ1, ΔΟ2 και ΔΟ3.
Οι ως άνω Τομείς σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις, υπάγονται στο Διευθυντή Κλιμακίου Εταιρικής Διαχείρισης Κινδύνων και αφορούν τα επιστημονικά αντικείμενα, διαχείρισης κινδύνου, προγραμματισμού, καθορισμού προτεραιοτήτων και ανάπτυξης πλάνου δράσεων και παρακολούθησης εταιρικών δεικτών διαχείρισης κινδύνων.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ προΐσταται ως Διευθυντής του Κλιμακίου εποπτείας των εν λόγω Τομέων, Διπλωματούχος Μηχανικός, αποκλείονται όλοι οι μισθωτοί του τεχνικού κλάδου (Τ) και πάνω από όλα οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί (Τ1) ακόμη και για την υποβολή αίτησης υποψηφιότητας για τις θέσεις αυτές.
Στο σημείο αυτό επισημαίνονται τα εξής:
Για τεχνικές δραστηριότητες έχουν αποκλειστεί οι μισθωτοί της Κατηγορίας Τ1, ειδικά όταν για τους μισθωτούς αυτούς τα συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα αποτελούν κύριο στοιχείο της βασικής τους εκπαίδευσης, της εμπειρίας και της εργασιακής τους απασχόλησης.
Στις προκηρύξεις των θέσεων αναφέρεται συνεργασία με άλλα ΒΟΚ στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα ΒΟΚ των τεχνικών δραστηριοτήτων (κύριος όγκος δραστηριοτήτων της Εταιρείας) και προΐστανται κυρίως τεχνικοί σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα τους.
Οι επιχειρησιακοί κίνδυνοι εξελίσσονται συνεχώς λόγω νέων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο και παγκόσμιων οικονομικών αλλαγών.
Η καλή εταιρική διακυβέρνηση απαιτεί την υιοθέτηση μίας μεθοδικής προσέγγισης στη διαχείριση κινδύνων, η οποία προστατεύει και προσθέτει αξία στην Επιχείρηση και στους ενδιαφερόμενους (stakeholders).
Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν της διαχείρισης των κινδύνων, το Στέλεχος καλείται να αναγνωρίσει, αναλύσει και αποτιμήσει την αντίδραση και την παρακολούθηση των κινδύνων έγκαιρα & αξιόπιστα και για κάθε ένα από τα στάδια υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που διαβαθμίζονται ως προς τη δυσκολία και την αποτελεσματικότητά τους
-Διαχείριση κινδύνων οργανισμών
-Επιχειρησιακή συνέχεια
-Απειλές και ευκαιρίες
-Μέθοδοι αναγνώρισης κινδύνων
-Μέθοδοι ανάλυσης διακινδύνευσης
-Στρατηγικές αντιμετώπισης κινδύνων.
O κίνδυνος λοιπόν ως συνδυασμός της πιθανότητας ενός γεγονότος και των συνεπειών του και η διαχείρισή του ως κεντρικός πυρήνας της διαχείρισης στρατηγικής της Επιχείρησης, απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική γνώση, χειρισμό συστημάτων λογισμικού διαχείρισης κινδύνου (Business Intelligence) ή πλατφόρμας (Data Analytics), όπου βάσει αυτών μπορούν να αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων, ανακαλύπτοντας τάσεις και χαρακτηριστικές συμπεριφορές, που μπορεί να σηματοδοτούν κινδύνους, ενώ στο μέλλον, η διαχείριση κινδύνου προβλέπεται να ενσωματώσει ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογίες και να ακολουθήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση, όπως η αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που επιτρέπουν πιο ακριβείς προβλέψεις και ταχύτερη αντίδραση σε πιθανούς κινδύνους.
Συνεπώς, η σημασία της συνεχούς προσοχής και εξέλιξης στη διαχείριση κινδύνων δεν μπορεί να υποτιμηθεί, οφείλει όμως να ανατεθεί σε Επιστήμονες -κυρίως Μηχανικούς- που να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των θέσεων (εκτίμηση κινδύνου, κατάρτιση προγράμματος Διαχείρισης κινδύνων, κωδικοποίηση πολιτικής, δημιουργία μητρώου κινδύνων, ανάπτυξη & εφαρμογή συστημάτων πολιτικών και διαδικασιών εντοπισμού κινδύνων, Artificial Intelligence, διαχείριση έργων).
Το προσωπικό άλλων κατηγοριών, όπως πχ της κατηγορίας ΔΟ2 ή/και ΔΟ3, μπορεί άξια να στελεχώσει θέσεις άλλου όμως γνωστικού πεδίου και επιπέδου που συνάδουν με την αντίστοιχη εκπαίδευση και την εμπειρία χωρίς να οδηγείται από τη διεκδίκηση και μόνο μίας οποιοσδήποτε θέσης, σε επαγγελματικό αδιέξοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,
ζητείται η άμεση διόρθωση των εν λόγω προκηρύξεων οπωσδήποτε με τη συμπλήρωση και των Τ1 (κατ΄ επέκταση και όλων των Τ εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός και στους Δ).
Επίσης ζητάμε σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων ευθύνης σε οποιοδήποτε επίπεδο Ιεραρχίας με επιστημονικό αντικείμενο, που άπτεται της εκπαίδευσης και της εμπειρίας των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών, να υπάρχει πάντα πρόβλεψη να υποβάλουν αίτηση οι συνάδελφοι Τ1 και να μην βρίσκεται ο Σύλλογος στη δυσάρεστη θέση να παρεμβαίνει κάθε τόσο για τα αυτονόητα.
Για το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ/ΕΔ
Κοινοποιήσεις: – κ. Γ. Στάσση, Πρόεδρο κ. και ΔΝΣ ΔΕΗ ΑΕ – κ. Α. Μάνο, ΔΝΣ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ
– κ. Γ. Στασινό, Πρόεδρο Διοικούσας ΤΕΕ – κ. Ν. Μήλη, Πρόεδρο Κεντρικής Α/πείας ΤΕΕ – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ – Πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη Συλλόγου ΣΔΜ Ομίλου ΔΕΗ/ΕΔ |