Αίτημα για γνωμοδότηση για τον τρόπο μεταφοράς μη παράλληλου χρόνου ασφάλισης

Τον κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΘ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Προβλήματα που προκύπτουν από τον τρόπο εφαρμογής της μεταφοράς μη παράλληλου χρόνου ασφάλισης από το ΤΣΜΕΔΕ στην ΔΕΗ με βάση το νόμο περί διαδοχικής ασφάλισης.

Κύριε Καθηγητά,

 

Μέχρι περίπου το 2002 – 2003, για όσους συναδέλφους Μηχανικούς μετέφεραν για συνταξιοδότηση τα μη παράλληλα χρόνια του ΤΣΜΕΔΕ στη ΔΕΗ για εφαρμογή του νόμου περί διαδοχικής ασφάλισης και είχαν πρόσληψη πριν από την 1.1.1979, τα μεταφερόμενα χρόνια εκλαμβάνονταν σε κάθε περίπτωση στον υπολογισμό της σύνταξης σαν ισοδύναμα χρόνια ΔΕΗ (δηλαδή η μεταφορά γινόταν με βάση το άρθρο 10 του Ν1405/83).

Τα τελευταία χρόνια το ΤΣΜΕΔΕ άλλαξε πρακτική και απαιτεί το μεγαλύτερο τμήμα του μεταφερόμενου χρόνου να είναι σε μισθωτή εργασία, προκειμένου να γίνει η μεταφορά του μη παράλληλου χρόνου με βάση το άρθρο 10 του Ν1405/83.

Αλλως η μεταφορά γίνεται με το άρθρο 11 του ίδιου Νόμου, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των συντάξεων των υπόψη συναδέλφων. Δημιουργείται μάλιστα το παράδοξο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι μεταφέροντας εκ των πραγμάτων περισσότερα μη παράλληλα χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσα αριθμητικά απαιτούνται για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, να παίρνουν μικρότερη σύνταξη από νεότερους συναδέλφους με τα ίδια πραγματικά χρόνια στη ΔΕΗ αλλά με λιγότερα λόγω ηλικίας, μεταφερόμενα μη παράλληλα χρόνια από το ΤΣΜΕΔΕ.

Στα πλαίσια αυτής της πρακτικής, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (και επειδή οι συνάδελφοι μηχανικοί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πλήρωναν οι ίδιοι την ασφαλιστική τους εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ), θεωρείται χρόνος ασφάλισης ελεύθερου επαγγελματία, παρόλο ότι είναι αυταπόδεικτο ότι ήταν «μισθωτοί» του δημοσίου, δηλαδή φαντάροι.

Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι, ενώ το 1973 – 74 ήταν ήδη μισθωτοί της ΔΕΗ, πήραν εκπαιδευτική άδεια χωρίς αποδοχές για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, σε αντικείμενο της έγκρισης της Επιχείρησης και με υποτροφία του Ελληνικού Δημοσίου για συνολικά τέσσερα (4) περίπου χρόνια, εκ των οποίων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τρία χρόνια και στη συνέχεια για ένα περίπου χρόνο του τότε Υπουργείου Συντονισμού. Στο διάστημα της εκπαιδευτικής άδειας πλήρωναν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές του εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, γιατί δεν έπαιρναν μισθό από την ΔΕΗ, ώστε να τους παρακρατείται η υπόψη εισφορά, ενώ δεν προβλεπόταν φυσικά αντίστοιχη παρακράτηση από την υποτροφία τους.

Ετσι το ΤΣΜΕΔΕ τεκμαίρει αυθαίρετα και τους θεωρεί ελεύθερους επαγγελματίες για το υπόψη διάστημα, παρόλο ότι ήταν μισθωτοί υπότροφοι του Δημοσίου για σπουδές στο εξωτερικό. Το ότι επίσης δεν άλλαξε η εργασιακή τους σχέση με την ΔΕΗ στο διάστημα αυτό, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ένας εξ’ αυτών στο μέσο της παραπάνω περιόδου επανήλθε στην υπηρεσία για διάστημα ενός (1) μηνός και μιας (1) ημέρας, πριν εγκριθεί η επόμενη εκπαιδευτική του άδεια και αυτό χωρίς να υπογράψει νέα Σύμβαση Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ πριν το 1993, δεν υπάρχει εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, άρα δεν υπάρχει και θέμα διαφορετικών ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης την περίοδο εκείνη δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη ο Ειδικός Λογαριασμός του ΤΣΜΕΔΕ.

Κατόπιν αυτού παρακαλούμε, να μας γνωμοδοτήσετε προκειμένου να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία μας προς το ΤΣΜΕΔΕ.

α) για τον τρόπο ερμηνείας, από ασφαλιστική άποψη, του χρόνου στρατιωτικής θητείας διπλωματούχων μηχανικών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ πριν την πρόσληψη τους στη ΔΕΗ, ως μισθωτής εργασίας ή εργασίας ελεύθερου επαγγελματία ή ως ουδέτερου χρόνου που δεν πρέπει να συνυπολογίζεται κατ’ουδένα τρόπο.

β) Αν ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας που δόθηκε από τη ΔΕΗ και διανύθηκε υπό τις προαναφερόμενες προυποθέσεις λογίζεται, ως χρόνος μισθωτής εργασίας στην ΔΕΗ, μισθωτής εργασίας στο ΤΣΜΕΔΕ ή χρόνος ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Συνημμένα επισυνάπτουμε αντίγραφο ενημερωτικού αποσπάσματος από την ιστοσελίδα του ΟΑΠ/ΔΕΗ όπου ενημερώνει τους συναδέλφους για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου περί Διαδοχής της Ασφάλισης.